Раздават театралните награди „Икар”
Секция: КУЛТУРА
27 Март 2017 20:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Раздават театралните награди „Икар”

/КРОСС/ На 27 март светът празнува международния ден на театъра. Именно днес по традиция се връчват театралните награди „Икар".

Тази година театралната гилдия в България отбелязва и няколко годишнини - 95 години от създаването на Съюза на артистите в България, 95 години от рождението на легендарната Стоянка Мутафова и 120 години цирк "Балкански", предаде Нова.

Специално за юбилея на Съюза на артистите са изготвени и изцяло нови статуетки, които ще бъдат раздавани от тук нататък. Различното е, че крилата на "Икар"-а са доста по-големи и разперени - символ на устрема на артистите, твърдят от гилдията.

Голямото отличие за чест и достойнство тази година отива при Гинка Станчева - първата българска актриса преминала по червения килим на фестивала в Кан. Прави го облечена в народна носия, за което е бурно аплодирана от световния кино елит.

За своята 60- годишна кариера актрисата се снима в 19 филма, а всенародна любов й носят "Любимец 13" и "Специалист по всичко".

С "Икар" за цялостен принос към преподавателската дейност ще бъде отличена Цветана Манева. А за изключителен творчески принос към българския театър - актьорът Руси Чанев.