Три варианта за кабинет пред ГЕРБ
Секция: ПОЛИТИКА
27 Март 2017 20:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три варианта за кабинет пред ГЕРБ

/КРОСС/ Късно през нощта след вота стана ясно, че ГЕРБ могат да управляват с двупартийна коалиция. Часове преди края на изборния ден всички експерти твърдяха, че ще са необходими най-малко три партии за формиране на кабинет.

Изненадващо за част от социолозите реформаторите отпаднаха от играта, като не успяха да прескочат 4-процентната бариера. ГЕРБ и Обединените патриоти ще имат общо 122 депутати (ГЕРБ - 95, а ОП - 27).

В тази тази ситуация Бойко Борисов има три варианта за кабинет. Първият е да управлява самостоятелно, само с кадри на ГЕРБ. Така цялата отговорност ще е на партията му и няма да има упреци от своите, че кадри от други формации им носят негативи. В предишното правителство на всяка сбирка на ГЕРБ се чуваха критики към коалиционните партньори от Реформаторския блок, че са получили ключови ресори, но не правят необходимите реформи и предизвикват недоволство сред хората.

Възможно е да се състави правителство на малцинството. При това положение ГЕРБ ще трябва да разчита на тематични мнозинства за приемането на всеки закон. В този случай ДПС ще са ключов играч. Възможно е Борисов да състави самостоятелен кабинет с подкрепата на Обединените патриоти, които да не влязат в изпълнителната власт. Те обаче имат условие. И то е да бъде подписана обща управленска програма със срокове за изпълнение.

„Не е задължително да влизаме във властта. Държим в управленския план да бъдат включени няколко акцента от предизборната ни платформа - минималната пенсия да стане 300 лв., ограничаване на изборните секции в Турция само в посолствата и консулствата, продължаване на ревизията в енергетиката", коментира пред в. „Труд" лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Вторият вариант е Обединените патриоти да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и да получат определени министерства. Още от предишния парламент се говори, че Красимир Каракачанов има амбиции да оглави министерството на отбраната. Твърде възможно е на патриотите да бъде поверен председателския пост в НС. Явор Нотев е един от добрите варианти заради безупречната репутация на юрист. Освен това той вече има опит като зам.-председател на парламента.

Третият и най-малко възможен вариант е Борисов да покани и „Воля" да подкрепи управлението. Патриотите поне засега нямат нищо против партията на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен заяви, че първо ще се срещне именно с патриотите.