Европа прави биографии на бежанците
Секция: Здраве
27 Март 2017 21:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа прави биографии на бежанците

/КРОСС/ Бежанците и мигрантите ще получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации. Това предвижда проект на Съвета на Европа, който бе представен на конференция на министрите на образованието на държавите членки в Кипър. На събитието България бе представена от заместник-министър Мария Гайдарова, предаде Труд.

Идеята е паспортът да облекчи признаването на квалификациите на бежанците и мигрантите и по-бързото им включване в следващо обучение или на пазара на труда. Те ще могат използват своята квалификация, дори когато тя не може да бъде подкрепена с документи.

Паспортът представлява формуляр, който съдържа лични данни и квалификация, включително с приложени документи, ако има такива. Посочват се опит, предишна месторабота, стаж, владеене на езици и членство в организации.

Бежанците вписват информацията за себе си, а след това се явяват на интервю с двама експерти за потвърждаването й. Документът е универсален за всички държави в Европа. Ще се попълва в първата страна приемник.