Антон Хиджов: СИК не са запознати с техниката на провеждане на избори
Секция: ПОЛИТИКА
27 Март 2017 21:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Хиджов: СИК не са запознати с техниката на провеждане на избори

/КРОСС/ Секционните избирателни комисии в голям процент не са запознати с техниката на провеждане на избори. Това коментира в интервю за БНР Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори:

Секционните избирателни комисии нямат богат опит и не са обучени, както трябва. Тук не става въпрос за това да им се заплаща повече. Колкото и пари да им се плащат на тези хора, ако не седнат да прочетат указанията на ЦИК и Избирателния кодекс, няма как да се справят. Аз съм се сблъсквал не един път с такива проблемни хора, които твърдят, че са прави, а всъщност в закона пише съвсем различно нещо. Хората от секционните избирателни комисии трябва непрекъснато да бъдат обучавани, да минават всяка година на някакъв семинар в рамките на един-два дена, където да им бъдат припомняни новостите в законодателството, нещата, които са променени в Избирателния кодекс, така че те да бъдат готови за изборите.

Хиджов допълни:

Партиите нямат задължение да отчитат за какво харчат държавната субсидия, която получават и значителна част от тази субсидия, която идва от нашия джоб, отива именно за купуване на застъпници и наблюдатели, които водят със себе си по пет човека и получават едни пари. Прокуратурата трябва да се самосезира по този въпрос.