Посещение на служебния министър на икономиката Теодор Седларски в EVN България Топлофикация
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Март 2017 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посещение на служебния министър на икономиката Теодор Седларски в EVN България Топлофикация

/КРОСС/На 27.03.2017 г. делегация начело с Теодор Седларски, служебен министър на икономиката, и д-р. инж. Боряна Манолова, изпълнителен директор на Siemens България, посетиха EVN България Топлофикация в Пловдив. Акцент беше новата когенерационна централа за производство на топло- и електроенергия. От страна на Симо Симов, изпълнителен член на Съвета на директорите на EVN България Топлофикация, на гостите бяха представени техническите параметри на модерното съоръжение, мощност и капацитет, начин на функциониране и ролята на централата в енергийната система. Посетени бяха газовата и парната турбини на централата, както и командната зала на съоръжението.

Една от най-модерните и ефективни централи на Балканите беше изградена от EVN България Топлофикация през 2011 г. по технология и в партньорство със Siemens. Капацитетът на централата е 49,9 MW (мегавата) електрическа мощност и 54 MW топлинна мощност. Общата инвестиция на EVN в централата e 100 млн. лева, което е една от най-сериозните инвестиции в топлофикационния сектор в България. Първата копка на съоръжението беше направена през септември 2010 г. като година по-късно новата централа беше готова да посрещне отоплителния сезон.

Изключително важно за всички граждани на Пловдив и района е, че благодарение на инвестицията в модерната когенерация, EVN България Топлофикация не само увеличава сигурността на производството на енергия, но и намалява значително вредните емисии, отделяни в атмосферата.