17,94% от избирателите остават непредставени в новия парламент
Секция: ПОЛИТИКА
28 Март 2017 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
17,94% от избирателите остават непредставени в новия парламент

/КРОСС/ 17,94% от избирателите, подали своя вот, включително зачерталите „Не подкрепям никого",  остават непредставени в новия парламент. Такъв е сумарният процент на партиите, които не прескочиха бариерата от 4%, показва справка на КРОСС в сайта на ЦИК.

За сравнение, на изборите през 2014 година, сумарният резултат на не прескочилите 4-процентовата бариера беше 2,33%. В 43 НС влязоха общо 8 партии и коалиции, само две едва прескочиха бариерата - Атака с 4,52 на сто и АБВ с 4,15%.

В границата 1-4% останаха Реформаторски блок - Глас Народен, „Да, България", ДОСТ, Нова република, АБВ - Движение 21 и ПП Възраждане. От всички изброени, единствено „Възраждане" има право на партийна субсидия, защо се яви самостоятелно, а не в коалиция, на изборите на 26 март.

9 партии и коалиции събраха под 1% от гласовете, очаквано мажоритарните кандидати също останаха под единичката.

От мажоритарните кандидати най-голяма подкрепа (2270 гласа) събра Георги Кадиев, очаквано като кандидат в един от най-гъсто населените МИР в страната, а най-малко - 84 получи Златко Здравков от 11 МИР - Ловеч.

2,50% от гласувалите заявиха, че в нито една партия, коалиция или мажоритарен кандидат не припознават своята политическа идеология.