Нинова: Препотвърждаваме позицията си, няма да се включим в голяма коалиция с ГЕРБ
Секция: ПОЛИТИКА
28 Март 2017 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Препотвърждаваме позицията си, няма да се включим в голяма коалиция с ГЕРБ

/КРОСС/ „Въпреки загубата отчитаме голям успех за „БСП за България". Другите леви партии имат значително по-малък процент и БСП се яви като основен представител в лявото пространство", каза лидерът на левицата на пресконференция след ИБ Корнелия Нинова. „Тревожно е, че голяма част от дясно мислещите хора остават непредставени парламентарно, каза Нинова и подчерта, че съотношение на силите в НС е сложно и ще са необходими сериозни преговори, за да се състави правителство.

„Препотвърждаваме позицията си от нощта на изборите. Ако бъдем поканени от ГЕРБ, няма да се включим в голяма коалиция", подчерта лидерът на социалистите.

„Нека създадем спокойствие на ГЕРБ да използват конституционното си право да опитат да създадат правителство. Важни са ни и председателството на ЕС, и сигурността по границите, така че е важно да има правителство", посочи Нинова.

"Най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 година, тогава имаме 17 процента, 2013 - 13 процента, сега имаме 27, 2 процента. Въпреки загубите на изборите това е голям успех за БСП. Удвоихме депутатите от предишния парламент", така лидерът на БСП видя резултатите от изборите в неделя.

„Удвоили сме депутатите в сравнение в предишните избори – от 39 на 80“, посочи председателката на БСП. И заяви категорично: Няма да подавам оставка! Тя бе категорична, че внушението за застаряване на БСП и че младите хората не харесват БСП категорично се опровергават от изборите.

Тя отчете няколкократно повишение в гласовете и на младите и високообразованите, както и петкратно увеличение на гласовете за БСП от чужбина.

"5 пъти сме увеличили подкрепата си в чужбина. Най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има и такива, в които сме първа политическа сила - Италия - Флоренция, Сиена; Великобритания - Лийдс; сериозен ръст в Германия - Берлин и Мюнхен. За нас това е сериозен показател за подкрепата към БСП навън. Въпреки загубата на тези избор - това е много голям успех за БСП. Консолидацията на БСП е факт.