"Литекс Моторс" обявява фалит
Секция: ИКОНОМИКА
28 Март 2017 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Литекс Моторс" обявява фалит

/КРОСС/ Автомобилният производител „Литекс Моторс" е стартирал процедура по обявяване в несъстоятелност.

Искането вече е вписано в Търговския регистър, след като делото за фалита е заведено в Софийски градски съд. 

В молбата за несъстоятелност, която е заведена още на 24 февруари, пише, че „Литекс Моторс" ЕАД се намира в състояние на неплатежоспособност поради свръхзадлъжнялост, а подписът под нея е на Илия Петров Терзиев, който е вписан като представител на дружеството.

Искът за несъстоятелност е предшестван от преместване на централата на компанията от село Баховица, където е заводът за производство на автомобили по лиценз на китайската компания „Грейт уол" (Great Wall), в „Литекс Тауър" в София. Извършени са и поредица имотни прехвърляния, като най-интересно е прехвърляне на ипотека във връзка с цесия, с която „Интернешънъл Асет Банк" прехвърля вземанията си от завода на „Литекс" АД. По този начин собственикът на „Литекс" вероятно дава предимство на банката пред останалите кредитори, съобщава Economix.bg.

„Литекс Моторс" е дължал 76 млн. лева на КТБ при фалита на кредитора през 2014 г. Задълженията на компанията обаче са погасени чрез прихващания.

Автомобилният завод в с. Баховица започна да функционира през 2012 г., като произвеждаше коли на китайската марка „Грейт Уол". През миналата година производството спря, като от „Литекс Моторс" първоначално обявиха, че преустановяването му е само временно.