Путин и Роухани отвориха нова страница в отношенията между Русия и Иран
Секция: Русия
28 Март 2017 21:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Роухани отвориха нова страница в отношенията между Русия и Иран

/КРОСС/ Държавният глава на Русия Владимир Путин определи като „обстоятелствени и резултатни" преговорите, които проведе във вторник в Москва с иранския си колега Хасан Роухани, предава информационната агенция TACC.

Двамата президенти обсъдиха широк кръг от теми, засягащи актуалните международни събития и се фокусираха върху перспективите за разширяване на търговско-икономическите и инвестиционни връзки между Москва и Техеран, преди всичко в сферата на енергетиката и развитието на транспортната инфраструктура.

След срещата между Русия и Иран бяха подписани общо 16 съвместни документи за сътрудничество в различни сфери, включително по линия на „Газпром".

„Отношенията между Русия и Ирак имат наистина приятелски, уважителен характер", подчерта Путин.

На свой ред Роухани с удовлетворение отбеляза, че „ние се намираме на нов етап в отношенията".

Една от основните теми на преговорите между двамата лидери бе и тази за борбата срещу тероризма във всичките му форми и проявления.

„Особено внимание бе отделено на въпроса за създаването на широка международна коалиция за борба с тероризма, която ще действа на база международното право и преди всичко Устава на ООН, ще уважава суверенитета на държавите, пряко засегнати от терористичните атаки, без двойни стандарти", се казва в изявление, публикувано след срещата между Путин и Роухани.