Поскъпването на синьото гориво ще се усети по-силно в следващия отоплителен сезон
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2017 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поскъпването на синьото гориво ще се усети по-силно в следващия отоплителен сезон

/КРОСС/ Безпрецедентното 30-процентово увеличение на цената на природния газ е резултат от изкуственото й задържане, като основният удар ще понесе индустрията. Това коментираха експерти пред БТВ.

Председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов отбеляза, че в случаят имаме класическо кръстосано субсидиране - през първото тримесечие, когато цената не беше променена, големи консуматори са както индустрията, така и топлофикациите, докато след края на отоплителния сезон новите по-солени заради натрупването цени ще се плащат предимно от предприятията.

Той сравни това със ситуацията, в която сядаш с някого да обядваш, той става от масата без да плати, а ти оставаш и да вечеряш. Дали причината е само щадене на домакинствата с парно, или предстоящите избори са били фактор - мненията на експертите са различни.

Конкретните поскъпвания на продукти зависят както от участието на газа в себестойността, така и в конкуренцията на пазара.

Очакванията са новите цени да се усетят по-силно от потребителите чак през следващия отоплителен сезон (ако няма корекция надолу), както и от тези, които карат на газ. Стаменов допълни, че топлофикациите обикновено използват за буфер цената на тока, който произвеждат и който след това се изкупува по-скъпо. „Софиянци получават парно, а всички останали им го плащат през скъпия ток", обясни проф. Атанас Тасев.
Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски посочи, че този път регулаторът се опитва да компенсира удара с цената на газа с увеличаване на тази на топлинната енергия. Той призова политиците да потърсят компенсаторни механизми за индустрията.

„Най-лошото е, че има рязко поскъпване, защото нашите договори са най-малко два месеца напред", посочи Стаменов и призова за развиването на свободен пазар на синьото гориво у нас. Той не би гарантирал по-ниски цени от регулирания, но би дал по-голяма гъвкавост: „Ние през август м.г. казваме цялата година какво ще консумираме по ден, по часове - това е толкова дървено и остаряло...".

Проф. Атанас Тасев отбеляза, че нормативната база е остаряла и към момента не позволява диверсификация на доставките на газ. И той, и колегите му бяха категорични, че са нужни още източници на синьо гориво, в т.ч. и местен добив.