Подобрява се бизнес климата у нас през март
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2017 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подобрява се бизнес климата у нас през март

/КРОСС/ През март 2017 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 2.9 пункта в сравнение с февруари, което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Промишленост.
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" нараства с 2.1 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца са оптимистични.

Факторът, затрудняващ в най-голяма степен бизнеса, продължава да е несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното му влияние (фиг. 4 от приложението).

Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца (фиг. 5 от приложението).

Строителство.
През март съставният показател „бизнес климат в строителството" се покачва с 8.0 пункта (фиг. 6 от приложението), което се дължи на подобрените оценки и очаквания (фиг. 7 от приложението) на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита и нарастване на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с по-оптимистични очаквания за дейността през следващите три месеца. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на увеличение.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на дейността, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им въздействие.

По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 2.4 пункта в сравнение с февруари в резултат на благоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-оптимистични.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да бъдат най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса.

Относно продажните цени търговците предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Услуги.
През март съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" запазва приблизително нивото си от предходния месец. В прогнозите си за развитието на бизнеса мениджърите са оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца продължават да се подобряват.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.
По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора да останат без промяна през следващите три месеца.