ЕС блокира мащабно сливане на стокови борси
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2017 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС блокира мащабно сливане на стокови борси

/КРОСС/Европейският съюз блокира мащабното сливане на Лондонската стокова борса (London Stock Exchange - LSE) с германската Deutsche Boerse. Като причини за решението си Брюксел посочи притесненията си във връзка с конкурентоспособността и излизането на Великобритания от съюза.

„След като страните не успяха да ни предложат необходимите мерки за справяне с нашите притеснения за конкурентоспособността, Комисията реши да забрани сливането", заяви еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер в изявление.

Решението не е изненада, след като миналия месец LSE обяви, че отхвърля искането на ЕК да се лиши от мажоритарния си дял в италианската търговска платформа MTS. Според Комисията продажбата на MTS би предотвратила създаването на монопол в търговията с акции и би осигурила решение за притесненията на Брюксел.

Сливането на двете борси беше обявено миналата година и получи подкрепа както от Лондон, така и от Берлин, въпреки предстоящия Брекзит.
Но притесненията в Германия се увеличиха, след като стана ясно, че новопоявилата се компания ще е със седалище в Лондон, а не във Франкфурт.