Край на бедственото положение в „Полимери“ в Девня
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Март 2017 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Край на бедственото положение в „Полимери“ в Девня

/КРОСС/Срокът на обявеното частично бедствено положение на територията на фалиралия завод „Полимери" в Девня изтича в четвъртък и ще бъде свалено, каза за „Труд" областният управител на Варна Тодор Йотов.

Направена е нова настилка на бетоновата площадка на цистерните с опасния трихлоретан, за да се предотврати евентуален разлив в почвата. Областният управител е получил уверение, че Междуведомствената комисия за защита на населението при бедствия и аварии към МС ще отпусне 320 000 лева за извършените аварийни действия. Частичното бедствено положение беше обявено на 28 февруари заради риска от изтичане на отровния химикал.Двете цистерни са пълни с 2500 трихлоретан.

До есента трябва да започне цялостното решение на проблема с изнасянето на трихлоретана с вагони за Франция. Предстои подписване на договора с фирмата-изпълнител, спечелила обществената поръчка, обявена за 12 млн.лева без ДДС.

Седмица преди Великден трябва да бъде пусната за движение и крайбрежната алея във Варна, затрупана от свлачище на ската, заради което кметът обяви частичното бедствено положение. Това е приоритет №2 за решаване след Девня посочи Йотов. Въпреки че бедственото положение е до 16 април, аварийните действия и ремонтът на цялата инфраструктура край морето ще приключат до 7 април, увери областният управител. Необходимите средства, които се очакват също от Междуведомствената комисия към МС, няма да надхвърлят 80 000 лв., посочи той.