ВКС не прие присъдата за шофьора, убил деца при катастрофа край Лесидрен
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Март 2017 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВКС не прие присъдата за шофьора, убил деца при катастрофа край Лесидрен

/КРОСС/Делото срещу 28-годишния Филип Михайлов, който прегази 3 деца край Лесидрен и причини смъртта на две от тях, е върнато на Апелативния съд във Велико Търново.
Това е решил Върховният касационен съд, след като не е приел извода на великотърновските магистрати, че подсъдимият е направил всичко възможно, за да помогне на пострадалите и заради това деянието е било преквалифицирано в по-леко и е получил присъда от 5 години затвор.

Първоначално Окръжният съд в Ловеч осъди Михайлов на 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 10 години забрана за шофиране, след като го призна за виновен, че на 15 август 2015 г. нарушил правилата за движение по пътищата, като се движел със скорост от 122.44 км/ч при ограничение от 90 км/ч и по непредпазливост причинил смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов и средна телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

След това Великотърновският апелативен съд намали наказанието му на 5 години затвор при общ режим и 7 години забрана за шофиране. По-леката присъда беше резултат от приетия извод от Великотърновския апелативен съд, че Михайлов е помогнал за изнасянето на Велислава Цанкова от банкета в близост до пътното платно, призовал да бъде повикана помощ от тел. 112 и с други присъстващи опитал да измести автомобила, за да бъде изваден Марино Цветанов, но след като установили тежкото състояние на детето, решили, че е по-добре да не го местят.
В мотивите си ВКС обобщава, че помощта е била безпредметна.

"Когато смъртта е била неминуема кратко време след нараняването, какъвто е настоящият случай, отпада привилегированият състав, тъй като обективно помощта е била безпредметна. Според съда призоваването на децата от страна на подсъдимия да се обадят на тел. 112 не представлява действие по оказване помощ на пострадалите, но дори и подсъдимият да беше се обадил лично на телефон 112 и съобщил за произшествието, това поведение в конкретния случай не може да обоснове извод, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия/пострадалите, доколкото Михайлов е бил в състояние да окаже и друга, не по-малко ефективна помощ, тъй като той не е имал наранявания, които да затрудняват менталния му капацитет или пък да ограничават/изключват движенията му", се казва в решението на ВКС.

Върховните съдии пишат още, че опитът да бъде отместен автомобилът и да бъде изваден Цветанов сочи само за намерение да се окаже помощ на пострадалия. "След като това намерение не е прераснало в активни действия, обективно насочени към оказване на помощ, то то не запълва съдържанието на състава на чл. 343а от НК", категорични са съдиите от ВКС.

Според върховните съдии с извършената преквалификация от Великотърновския апелативен съд е допуснато нарушение на материалния закон, което води и до отмяна на решението.