ВАС отказа да се занимава с жалбата на ДОСТ за гласуването
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Март 2017 20:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАС отказа да се занимава с жалбата на ДОСТ за гласуването

/КРОСС/Върховният административен съд отказа да се занимава със забраната гласуващите в чужбина да попълват декларациите си извън изборните секции. Съдът беше сезиран с жалба от коалицията на Местан и Охран Исмаилов "Обединение ДОСТ". Местан твърди, че това е възпрепятсвало много хора в Турция да гласуват, защото въвело несъществуващ в Изборния кодекс образователен ценз.

С определение от 28 март съдът остави жалбата без разглеждане, защото прецени, че от делото няма смисъл - изборите вече са минали. Жалбата е постъпила в ЦИК на 24 март, оттам са я препратили във ВАС на 27 март, а изборите приключиха ден по-рано. "При тези данни настоящият съдебен състав на ВАС приема, че разглеждането на жалбата на коалицията "Обединение ДОСТ" е процесуално недопустимо, тъй като е отпаднал правният интерес от оспорването", счете съдът.

Определението на ВАС не подлежи на обжалване.

Вчера Местан заяви, че ДOCT ще внесе жалба за касиране на изборите чрез главния прокурор и искане до Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които попречиха на български граждани от турски произход да преминат границата и да упражнят правото си на глас.