Над 25 души в област Стара Загора са с признаци на хранително отравяне
Секция: Здраве
30 Март 2017 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 25 души в област Стара Загора са с признаци на хранително отравяне

/КРОСС/ Над 25 души от град Николаево, селата Едрево и Нова махала, община Николаево и от село Зимница, община Мъглиж, са с признаци на хранителна интоксикация, съобщиха от РЗИ-Стара Загора.

Сигнал за първите четири случая в село Едрево е постъпил в 19:20 часа на 29 март на дежурния телефон в РЗИ - Стара Загора. Незабавно е изпратен екип.

До сутринта на 30 март броят на хората със стомашно-чревни оплаквания е над 25, но е възможно броят им да нарасне.

Хоспитализирани са петима души - едно дете на 1,5 г. и трима мъже и една жена в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович". Състоянието им е добро.

Всички пострадали са включени в програмата "Топъл обяд", финансирана с европейски средства, която се изпълнява в общините Николаево и Мъглиж. Храната се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен.

Проверката на инспекторите установи, че се касае за лошо съхранение на храната от страна на самите ползватели, без хладилни условия.

Взети са проби от хората с оплаквания и резултатите от микробиологичните изследвания ще станат ясни най-рано в събота.

Ще бъдат направени изследвания на хората, които раздават храната в пунктовете. РЗИ - Стара Загора уведоми РЗИ - Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните - Сливен да се извърши проверка на фирмата за кетъринг.

Уведомени са кметовете на населените места, както и общопрактикуващите лекари да проследят състоянието на хората, които са бенифициенти по програмата "Топъл обяд".
Предприемат се всички необходими противоепидемични мерки от страна на РЗИ - Стара Загора.