Агнешкото поскъпва три пъти по пътя от фермата до магазина
Секция: ИКОНОМИКА
30 Март 2017 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Агнешкото поскъпва три пъти по пътя от фермата до магазина

/КРОСС/ На Великден по традиция на трапезата слагаме печено агне.

Двайсет дни преди Великден започна търсенето на агнешко месо за празника. В момента цената на килограм живо тегло се търгува между 5 и 6 лева. В магазина обаче месото достига 15 лева за, което е три пъти повече.

На Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж сметката почти никога не излиза. Прекупвачите дават цена от 4,50-4,80 лв/кг живо месо. Георги продава своите агнета по 6 лв/кг. Твърди, че и тази цена е обидно ниска.

"Ако речем да направим сметката с молив, не излиза. Защо - ще ви кажа. Истината е тая - няма парички, всеки му се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Но казвам ви пак, не водя сметка, защото, и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка - трябва да се откажеш", казва животновъдът пред БНТ.

Клиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12,80 лв/кг. Плешката се предлага за 13,30 лв/кг, а агнешкият бут за 14,60 лв/кг.

В същото време търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко.