Първи по рода си Наръчник за по-безопасни плащания, насочен към непълнолетните
Секция: Технологии
30 Март 2017 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи по рода си Наръчник за по-безопасни плащания, насочен към непълнолетните

/КРОСС/ Ръководството на Mastercard и Child & Youth Finance International (CYFI) съдържа най-добрите практики за финансовата индустрия, към които да бъде приобщено следващото поколение

Child & Youth Finance International (CYFI) и Mastercard представиха първия по рода си наръчник по банкиране и разплащателни продукти за непълнолетни. С уникалния си подход, ръководството По-безопасни разплащателни продукти за непълнолетни (Safer Payment Products for Minors) представя препоръчителни практики за доставчиците на финансови услуги, с които да разработят подходящи разплащателни продукти за непълнолетни, насърчавайки финансовата им отговорност и вземането на финансови решения. Наръчникът включва и представяне на инструменти и механизми, които дават възможност за родителски контрол върху финансовата независимост на непълнолетните.

Ръководството, насочено към нуждите и сигурността на младото поколение, се появява във време, в което правителствата, частният сектор и гражданското общество увеличават усилията си за изграждане на по-справедливо и интегрирано общество. Финансовото, дигиталното и половото приобщаване са основни елементи за изграждането на свят, в който всеки получава шанс да реализира потенциала си. Непълнолетните са основата на бъдещото общество и трябва да бъдат въведени във финансовия свят по отговорен начин.

Създаден, за да напътства национални и международни финансови институции, наръчникът има за цел да помогне отговорните фактори, производителите на продукти и доставчиците на финансови услуги да разберат отговорностите, нуждите и рисковете, свързани с пазара. В допълнение към основната цел - създаване на безопасни и подходящи продукти за непълнолетни, наръчникът се стреми да насърчава и диалога между родители и деца. По този начин както доставчиците на финансови услуги, така и родителите могат да напътстват младите за финансовото им включване, независимост и отговорност.

„Днешните деца са утрешните възрастни. Докато те растат, трябва да се погрижим да са напълно подготвени да участват във все по-дигитализиращата се икономика. Като гарантираме, че инструментите и продуктите, предназначени за тях, са подходящи за възрастта им, допринасяме за тяхната подготовка и сигурност", каза Ваня Манова, Мениджър на Mastercard за България и Македония.

Тъй като различните изисквания за функционалност и сигурност на финансовите продукти за непълнолетни варират, в зависимост от възрастта им, наръчникът е насочен главно към идеята младите сами да могат да управляват разплащателните си продукти и средства.

Наръчникът е създаден от Mastercard, Child & Youth Finance International (CYFI), ParentPay, nimbl и Mirador Digital, със съдействието на редица организации от финансовия сектор.