НСИ: Цените на производител нараства с 1%
Секция: ИКОНОМИКА
30 Март 2017 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Цените на производител нараства с 1%

/КРОСС/ Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 1.0% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.0%, в преработващата промишленост - с 1.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 4.0%, при производството на тютюневи изделия - с 2.3%, и при производството на химични продукти - с 1.3%, а намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0.8%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 5.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 20.2%, и в преработващата промишленост - с 8.2%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 22.3%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.8%, и при производството на тютюневи изделия - с 3.1%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6%.

 

 

 

 


Фиг. 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността
(2010 = 100)

 

2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 г. е с 0.6% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.2%, в преработващата промишленост - с 0.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.
В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 3.4%, при производството на основни метали - с 2.9%, и при производството на химични продукти - с 2.5%, а намаление е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.7%.

 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 г. нараства с 2.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 13.9%, и в преработващата промишленост - с 5.4%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.
По-високи цени в преработващата промишленост спрямо февруари 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 22.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.4%, производството на тютюневи изделия - с 3.7%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.7%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.4%.

 

Фиг. 2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
(2010 = 100)

 

 


3. Индекси на цените на производител на международния пазар
Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2017 г. се увеличава с 1.8% в сравнение с предходния месец.
В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 1.6%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 4.2%, и при производството на облекло - с 1.4%, а намаление е отчетено при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.3%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.2%.
Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2017 г. нараства с 11.9% в сравнение със същия месец на 2016 година.
В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през февруари 2017 г. е с 11.6% спрямо февруари 2016 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 22.4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3.2%.