Радев: Каузата на социалната икономика привлича все повече подкрепа в България и в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2017 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Каузата на социалната икономика привлича все повече подкрепа в България и в Европа

/КРОСС/ Държавният глава избра Шестия европейски форум за социално предприемачество, за да заяви категоричната подкрепа на държавата за развитие на социалната икономика. В последните години тази икономика бележи ръст, при това в условията на социално-икономическа криза, отбеляза президентът. Обяснението, според него, трябва да се търси в здравите общоевропейски ценности за солидарност, съпричастност и равен старт, които са основа за развитието на социалното предприемачество. С потвърждение на казаното от президента социалният министър Гълъб Донев посочи, че социалните предприятия се увеличават с 30% на година. Близо 500 000 българи работят в над 2 000 кооперации.

"Цивилизоваността на едно общество не се измерва с това да предоставяш помощ на хората в неравностойно положение и с увреждания, а да създадеш такива условия, в които те ще се чувстват пълноценни граждани на обществото със своя достоен труд и разгръщането на своя талант", подчерта президентът при откриването на форума.

Това, че страната ни за шеста поредна година е домакин на събитието е признание за България от страна на европейските ни партньори за усилията, които инвестираме в каузата на социалната икономика. Развитието на социалното предприемачество е сред доказателствата, че бизнесът е в състояние не само да преследва печалбата, но и да работи в полза на обществения интерес, добави държавният глава.

В приветствието си към участниците Румен Радев им пожела да посветят шестата си среща на възможностите за обмен и диалог и за търсене на европейските измерения за развитие на социалното предприемачество. „Укрепването на идеята за социалната икономика зависи от промени в законодателството и от финансовата помощ на всяка държава и на европейските институции", подчерта още президентът.

"Продължавайте все така с добрата си работа в подкрепа на социалното предприемачество, защото сте източник на вдъхновение за останалата част от Европа". С това послание Йенс Нилсон, съпрезидент на интергрупата за социална икономика към Европейския парламент, приветства представителите на над 100 социални предприятия от 16 европейски държави.

Президентът Румен Радев се срещна с участниците в европейския форум и разгледа изложението, в което социалните предприятия и кооперациите представиха произведеното от тях.