Съдът отказа повторно преброяване на бюлетините от референдума
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2017 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът отказа повторно преброяване на бюлетините от референдума

/КРОСС/ Петчленен състав на Върховния административен съд с председател Мариника Чернева и членове Аделина Ковачева, Галина Матейска, Тодор Петков и Светослав Славов е отказал на адвоката на Слави Трифонов Ясен Христев съдебна математико-статистическа експертиза да извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете във всички секционни избирателни комисии от гласуването на националния референдум, съобщи „Труд".

„В касационното производство не се назначават експертизи и не се определят вещи лица за изготвяне на заключения по поставени от страните задачи", посочва съдът и оставя искането без уважение в определение от 22 март, публикувано със седмица забавяне.

Делото пред последната инстанция - петчленка на ВАС, беше образувано на 20 март, първото заседание е насрочено за 6 април.

Съдът ще заседава по жалбите на шоумена и на ЦИК, че решението от февруари не е правилно. Тогава административните съдии казаха, че активността на референдума за избирателната система е сбъркана, но въпреки това резултатите не са задължителни за Народното събрание. Според магистратите, ЦИК неправомерно е определила броя на участвалите граждани само по намерените в кутиите за гласуването пликове. Според съда броят на гласувалите граждани е с около 500 повече. Това обаче продължава да е с над 11 хиляди гласа под прага, определен в закона.

Тезата на "Шоуто на Слави" обаче е, че 12 028 гласа не са били преброени, с които референдумът може да стане задължителен.

В случай че петчленката на ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, ЦИК ще трябва да коригира минимално резултатите от референдума спрямо откритите от съдебна експертиза грешки и да внесе окончателните данни в НС.

В референдума участваха малко под 3,5 млн. граждани, които отговаряха на три въпроса: за въвеждане мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура; задължителен вот; държавната субсидия за партиите и коалициите, получили над 1% на парламентарни избори, да се намали от 11 лева на 1 лв. годишно.
На всеки от трите въпроса бяха получени над 50% отговори "да".

Затова 44-тият парламент ще трябва да се произнесе с гласуване дали приема или отхвърля решенията поотделно и по трите въпроса.