Изненади за посетителите след ремонта на столичния зоопарк
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2017 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изненади за посетителите след ремонта на столичния зоопарк

/КРОСС/ След ремонта на столичния зоопарк, посетителите максимално ще се доближават до животните, които вече няма да се групират по вид, а според географската територия, от която идват. Плановете на ръководството са обитателите на парка да чувстват, че живеят в естествената си среда.

Директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов уточни, че ще има и животни от България. До края на април ще завърши реконструкцията на клетките на хищниците и големите котки, които ще могат да излязат на открито.

Според плана за обновление на софийския зоопарк, животните ще бъдат разделени според различните континенти, от които идват, обясни директорът Добромир Бориславов:

"Това означава, че в една зона, която ще прилича най-много на техните местообитания, ще могат да се показват видове, които в природата живеят заедно, например зебри, жирафи и антилопи. Имаме Северна Америка, Южна Америка, Азия, българска фауна - това е цялото зониране на географски принцип", каза шефът на зоопарка пред „Дарик".

Това ще промени и начина, по който посетителите ще могат да разглеждат отделните животни.

"Допреди е било хората да застават през клетките, а сега идеята е самите наблюдателни точки да навлизат в местообитанията и в посетителя да се създаде усещането, че влиза в местообитанието на отделните видове", каза още директорът Добромир Бориславов.

В края на 2014 година тигърът Мърдок избяга от клетката си и нахлу в зала, пълна с хора. За щастие пострадали нямаше, но жена, заедно с двете си деца прекара около 15 минути с хищника. Причината, която тогава обясниха от зоопарка, бе небрежност на служител, който забравил за затвори вратичката на клетката. Въпреки това един от големите ремонти беше именно на сектора с големи котки.