Такса смет скача до 20% на година
Секция: ИКОНОМИКА
31 Март 2017 22:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Такса смет скача до 20% на година

/КРОСС/Такса смет за гражданите ще скача с до 20% в продължение на 5 последователни години. Като най-голямо ще бъде увеличението за малките жилища в крайни квартали на големите градове. Причина за това са промени в Закона за местните данъци и такси, които са пуснати за обсъждане от Министерството на финансите. С тях се въвежда принципът такса смет да зависи от количеството изхвърлен боклук. В резултат таксата за гражданите ще скочи, а фирмите ще плащат по-малко, ако не изхвърлят много боклук.

Гражданите и бизнесът ще плащат такса смет за три отделни услуги - събиране и транспортиране на битови отпадъци до инсталации за тяхното третиране, за самото третиране на боклука и за поддържане на чистотата на обществените места. За първите две услуги такса смет ще може да се определя според индивидуалното количество битови отпадъци за имота или брой ползватели на услугата в имота.

За да се плаща според количеството боклук общините може да задължат хората да си купуват определени торби, с които да си изхвърлят сметта. Като общините ще може да определят минимален брой торби, които да купуват хората всяка година. Другият вариант е за всеки имот да се определи колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират. Като в този случай блоковете може да поискат общината да им осигури заключващи се контейнери. Ако се използва критерият за брой ползватели, ще може да се прилагат и допълнителни критерии като предназначение на имота и вида на извършваната в нето икономическа дейност.

За 3-та услуга - чистота на обществените места, такса смет ще може да се определя според три критерия - брой ползватели на услугата в имота; разгъната площ на имота; или брой лица с постоянен адрес. Като за целта собствениците на имоти трябва да обявят в общината колко души живеят в тях.

В резултат на промените такса смет за малките жилища в крайните квартали на големите градове ще стане същата като за големите апартаменти в центъра. Така скокът на таксата за евтините жилища в покрайнините ще бъде най-голям. Тъй като промените ще доведат до повишаване на такса смет за хората в проекта специално е записано, че 5 поредни години таксата не може да скача с повече от 20% на година. Освен това се дава още един преходен период и за 2018 г., 2019 г. и 2020 г. общините ще имат право да определят размера на такса смет според площта на имота.