Днес е Денят на хумора, шегата и лъжата
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Април 2017 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е Денят на хумора, шегата и лъжата

/КРОСС/1 април е Денят на хумора, шегата и лъжата. Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед.

Различни са версиите за произхода на този празник. Смята се, че празникът идва от Древен Рим - там в средата на февруари празнували деня на Глупците. Друга версия за началото е от Неапол. Крал Монтерей получил риба по случай спирането на земетресението там. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар, че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шеги и лъжи на 1-ви април. Но от къде точно произлиза този празник, със сигурност не се знае.

В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима "Априлски глупчо".

В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден.

Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2-ри април. Празникът се нарича "Сиздах Бедар" или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за "губещ" и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.

В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

Една априлска риба:

През 1972 г. съобщават по телевизията във Франция за приемането на закон, който забранява пушенето на обществени места. Тази "Априлска риба" е предизвикала голям смях навремето. 35 години по-късно обаче тази"шега" става реалност. През февруари 2007 г. действително се приема такъв закон.