Мая Манолова: На практика столичани спонсорират "Топлофикация"
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Април 2017 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: На практика столичани спонсорират "Топлофикация"

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова беше в центъра на събитията по време на протеста срещу повишаването на цената на топлинната енергия пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а освен това и присъства на днешното й заседание.

Тя изрази позиция, че поскъпването всъщност е заради „Топлофикация", а не заради по-високата цена на газа.

„В "Топлофикация" е останал един буфер от 27 процента, които биха могли да ползват сега и да не се стигне до това драстично повишаване с 22 процента цената на парното в София. На практика столичани спонсорират столичната "Топлофикация", която въпреки тази протекционистка политика от страна на КЕВР по отношение на нея продължава да трупа загуби", обяви Манолова.

„Така и не чухме ясно и разбираемо защо при 15% повишаване на цената на природния газ на световните пазари, в България той беше увеличен с близо 30%", допълни Манолова и отново представи аргументите си, че през последните 2 години, когато цената на газа е намалявала, от КЕВР са оставили буфер от 27,62%, за да не последва шоково поскъпване на парното.

„При това увеличения на цената на природния газ, корекция на цената не би трябвало да има, защото тя вече е отразена при предишното движение на цените", каза още омбудсманът.

Тя изрази и притеснението си от новите цени.

„Силно съм притеснена от шоковото повишаване на цената на природния газ и следващите след него повишения на електрическата енергия, на цената на парното, на топлата вода и след това по ефекта на доминото на всички останали стоки. Смятам, че тези увеличения се правят без аргументи и са необосновани. Смятам също така, че не се спазва изискуемия баланс между интересите на енергийните дружества и на българските граждани", коментира Манолова, като уточни, че решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, както и че липсва публичност и прозрачност при вземането им.