Прекален светец и Богу не е драг
Секция: Интервюта
08 Април 2017 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прекален светец и Богу не е драг

/КРОСС/ Нека да носим празниците в душите си, но и без излишно смирение да воюваме за по-добър живот и в делниците

Преди празниците е добре да си припомним библейската мъдрост "Прекален светец и Богу не е драг". Много полезно е да я научат децата, младежите, а още по-хубаво ще е да се съобразяваме всички с нея! Защото всеки път, като се зададе празник, всички започват само за него да говорят. Толкова се прекалява с подготовката за празника, че всичко друго, даже всекидневните и задължителните работи се пренебрегват, изоставят се.

Занемаряват се основни и жизненоважни потребности. И точно заради това сигурно около празниците зачестяват многото катастрофи, злополучните инциденти и белите, които струват скъпо и са съпроводени с човешки жертви. При това прекаляване с говоренето за празниците тези, които трябва да работят в празничните дни, започнаха да се чувстват като наказани. А всички знаем, че има професии, за които не важат нито почивни, нито празнични дни.

Животът е като река, не спира. Старата максима "Всичко тече" отразява неговия безкраен ход. Какви празници за дежурните лекари, пожарникари, шофьори в транспорта, машинисти на влакове и много още други специалисти, които са длъжни винаги да бъдат на професионалния си пост?
Празниците трябва да са преди всичко в душите ни! Вярно, лесно е да се каже, но трудно е да се постигне. Но си струва да опитва човек сам да спре "давенето" си.

Напоследък след непрекъснатото приказване за празниците, което се превръща вече в излишно и досадно бърборене, става така, че вместо светъл празник идва черен ден! Не, не влизам в ролята на врачка, стъпвам на статистиката. И у нас, и по света точно в най-големите празници започнаха да стават най-големите трагедии. Цялото селище Хитрино почерня от разрухата, от страшната човешка мъка! И в Русия изчезна самолет с много хора! Толкова зачестиха катастрофите, разтърсващи света, че вече сме на път да изпитваме страх от идващите празници.

А празникът е ден като другите. И той идва и си заминава. Животът продължава! Затова се налага да "приземим" празника, да се отнасяме към него по-кротко и по-скромно. Защо трябваше например да се готвим за трапезата на Бъдни вечер с много ястия, като няколко стигат? Може само и с питка и маслини, с постни сарми и ошав. Не е нужно да се отрупва масата с много храна, която после да отиде в кофата за боклука. Когато подреждаме масата, добре е да съберем двата си юмрука и да видим колко ни е голям стомахът. Прекаляването с храната води до болести.

Самоубийство с нож и вилица ли ще си правим? Пък и не бива да забравяме, че у нас има много хора, на които държавата им налага да живеят с мизерни средства. Те ще броят ли ястията за трапезата, или ще гледат да си залъжат очите, да си заситят стомаха? В тези дни за хиляди работници храната стана проблем, защото точно преди празниците работодателите им ги оставиха без заплати. Да не прекаляваме с приказване и съветване какво да се сложи на масата! Всеки според възможностите си!

Прекалява се и с говоренето и писането за подаръците. Подаръкът се превърна в самоцел, във фетиш. Забрави се, че той е преди всичко израз на внимание, на обич. Може да е съвсем малък и скромен, но да носи радост, удоволствие. Нали сам Господ гони търговците от храма? Но днес търговците чакат празниците и около тях правят големите си удари, печалбите им процъфтяват точно по това време.

Тогава те продават залежалите си стоки, ментетата, че даже и вредните храни. Материализира се излишно и ненужно празникът! В училище децата си правят взаимно подаръци, в семействата също се подготвят подаръци. За роднини и приятели пак се купуват подаръци. Често се затрудняваме в избора на вещи, губим време, нерви и пари в излишното ходене по магазини.

И с посещението на храмовете също се прекалява, защото някои хора го превърнаха в подражателство, в показност, в демонстрация. Хора, които никога не са се черкували, сега тръгнаха по църкви и манастири. Това не говори добре за тях! Бащината ми фамилия е Попова, защото прадядо ми е бил поп. Баба ми Петра, чието име и аз нося, е била попска снаха. Баща ми имаше и обичан от него и от всички нас братовчед - свещеник, продължил попската традиция в рода. Християнските празници и обичаи у нас се спазваха, но никога не са били превръщани в догма. Баща ми е помагал на дядо си поп в църквата и знаеше много добре ритуалите, помнеше молитвите. Баба предоставяше на него произнасянето на молитвата "Отче наш", а тя прекадяваше трапезата и къщата. Всичко това се правеше тихо, почтено, без излишно суетене, без показност. Баба кореше тези, които прекаляваха с ходенето и стоенето по църквите, с трапезите, с храната! Тя казваше:"В църковния календар всеки ден е някакъв празник, а работата кой ще я върши?" Учеше ни, че Бог е навсякъде, че трябва да го носим в сърцата си, да сме добри и да правим добро - това е най-важното!

И така - да не губим мярката в живота, в делниците и в празниците! С мярата трябва да се съобразяваме, защото всичко прекалено е ненужно и вредно! И сам Господ не обича тези, които прекалено му се кланят. Той проповядва и изисква нормален, спокоен, уреден и чист живот. Всичко друго е от Лукавия! Затова да гледаме и на празниците без излишно смирение като на дни за подарена ни радост човешка и надежда за по-добър живот. В очакване и на по-добри делници.

Автор: Петра Ташева, в. "Дума"