Патриарх Неофит оглави и богослужението за Второ Възкресение
Секция: Православие
16 Април 2017 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит оглави и богослужението за Второ Възкресение

/КРОСС/ Празнично богослужение бе отслужено в митрополитския храм "Св. Неделя". То започна с посрещането на Негово Светейшество български патриарх и Софийски митрополит Неофит, който благослови присъстващите.

Десетки се събраха в митрополитския храм "Св. Неделя" за тържествената литургия, която е известна като Второ Възкресение.

Литургията има характер на празнична, пасхална вечерня, тъй като светата литургия вече е отслужена в полунощ. Литургията е известна като Второ Възкресение, защото евангелският текст, който съобщава благата вест за Възкресението на Христос прозвучава за втори път.

„Като ученици и следовници Христови сме призвани да бъдем съучастници в тази Божия победа, всякога да имаме пред очи Възкръсналия от мъртвите Господ и на Него, според силите си, да се стремим - в слово и дело - да подражаваме във всичко, защото Той е залогът и за нашето спасение, наш вечен Учител, Наставник и Небесен Господар, Който със Своята самовластна победа над смъртта "разруши преградата", която ни отделяше от небесата (Еф. 2:14)", се посочва в Патриаршеското и синодално пасхално послание, прочетено от патриарх Неофит на богослужението.

Великденското послание от Светия синод завършва с поздрав с Христовото Възкресение към всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и благопожелание светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца.

Както и снощи в храм-паметника „Св. Александър Невски", така и сега в "Св. Неделя" службата премина при строги мерки за сигурност.

На днешната дата целият християнски свят почита Възкресение Христово, тъй като тази година Великден съвпадна в православния и католическия календар.