ПГ на ГЕРБ се събира преди първия ден на 44 НС
Секция: ПОЛИТИКА
18 Април 2017 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПГ на ГЕРБ се събира преди първия ден на 44 НС

/КРОСС/ Парламентарната група на ГЕРБ ще се събере днес на заседание преди първия работен ден на 44-то Народно събрание. Очаква се преговорите с коалиция „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" също да продължат.

До момента е постигнато съгласие по част от бъдещите политики. Една от тях е минималната пенсия да се увеличи до 200 лв. Очаква се да започне и обсъждането на министри за бъдещия кабинет, който по всяка вероятност ще бъде формиран в началото на месец май.

В четвъртък, 13 април, ГЕРБ и Обединени патриоти финализираха преговорите си и се обединиха около управленска програма с визия до 2021 г. Ръководствата на двете политически сили дадоха съвместно изявление пред медиите, с което официално съобщиха, че благодарение на взаимните компромиси, които са направили, са изготвили програмата си за управление, състоящата се от 21 страници. Стана ясно още, че от тази седмица те ще работят върху коалиционното споразумение и чак третата фаза на преговорите ще бъде свързана с министерства, кадри и т.н., като единственият, който е ясен за следващия кабинет, е бъдещият министър-председател Бойко Борисов. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че приоритет ще бъде увеличаването на БВП, за да се достигне в края на мандата средна работна заплата от 1500 лв. и 650 лв. минимална. По думите му първата стъпка при пенсиите ще бъде 180 лева през 2017 година, след което в края на година ще бъде 200 лева. Той уточни, че много важна стъпка е и справянето с фалшивите ТЕЛК-ове, като в момента държавата плаща около 1,7 млрд. лева.