52% ръст на пътниците през март отчита летище София
Секция: Туризъм
18 Април 2017 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
52% ръст на пътниците през март отчита летище София

/КРОСС/ Над половин милион пътници са преминали през летище София през март. Точният им брой е 515 857, което е с 52% повече спрямо миналия март, съобщават от аеропорта.

С 53% са се увеличили пътуващите по международни редовни линии. А тези по вътрешни са с 60% повече.

От летището отбелязват, че ръстът при вътрешните полети се дължи както на активното предлагане промоционални билети от България Ер, така и на стартирането през последната седмица на март на ежедневните полети до Варна на авиокомпания Wizz Air.

С 46% повече са избралите да пътуват с чартърни полети спрямо миналата година. Това се дължи на удължената програма на зимните туристически полети заради продължителните благоприятни условия за ски туризъм по българските курорти.

4663 самолета са излетели и кацнали на летище София през миналия месец. Отчита се ръст с 26% спрямо същия месец на предходната година. От аеропорта отбелязват, че ръстът се дължи главно на полетите по международни редовни линии, които са с 30% повече.

Статистиката на летището за март месец показва, че са обработени общо 1743 тона товарни и пощенски пратки. Те са с 11% по-малко от предходната година. Намалението е заради спад в превозите на товарните самолети. В същото време каргото, превозвано с пътнически самолети се е увеличило със 7%.

От летище София съобщават още, че лятното им разписание предлага удобни полети с 25 авиокомпании до 68 летища в Европа и Близкия Изток. Пътниците могат да избират между повече от един превозвач по 20 от линиите.

От аеропорта подчертават, че 40% от всички маршрути са обслужвани ежедневно, като сред тях има и такива с повече от един полет дневно. Това се прави с цел удобство на пътниците.

Нова редовна линия до италианския град Катания и остров Сицилия е стартирала от първия ден на лятното разписание. Редовни полети до словашката столица Братислава ще бъдат открити в края на юни.

С нискотарифни превозвачи ще може да се лети и до две от най-предпочитаните дестинации от летище София - Амстердам и Франкфурт. Пътниците ще могат да се възползват от тези полети от май месец.