Светла сряда
Секция: Църковен календар
19 Април 2017 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светла сряда

София /КРОСС/ Първата седмица след Великден се нарича Светла неделя. През тази седмица не се върши нищо. Изключение правят ритуалите, които се извършват на Светла сряда и Светла неделя.

На Светла сряда в някои райони на България се играят обредни танци. В Югоизточна България и най-вече Бургаско тези ритуални танци се наричат Мара Лешанка. В същото време в Западна България се играе Ладино хоро. Разлика в двата вида танца има . В Западна България на Ладиното хоро не участват само моми, но и по-възрастни мъже и жени. Момите, които участват в тези игри образуват едно сключено хоро. Но то бива разсичано от две от девойки.

Едната по време на танца се намира вътре в самото хоро, а другата е отвън. Двете с помощта на кърпа разсичат три пъти хорота. Благодарение на тези техни действия се получават няколко по-малки хора. На тези хора се хващат и по-възрастни представители на местното население. Този ритуален танц е свързан с плодородието и берикета. Вярва се, че чрез него ще бъдат прогонени лошите болести и природните бедствия като градушка, суша, наводнения и тъй нататък.

Ритуални танци, които се играят в Бургаския край са известни като Мара Лешанка. Той донякъде напомня обряда Буенец.

Участничките в Мара Лешанка се събират в от дом, в който няма починало дете. Те вземат няколко червени и жълти чехли напъхват един в друг. След това ги забулват с булченски дрехи и я накичват като женска глава. Така накичена главата на Мара Лешанка се взема и се разнася от лазарувала мома. Тя непременно трябва да е с живи родители. Тя и другите моми отиват извън селото. Обикновено това място е близо до естествен водоизточник, защото след ритуала момите си измиват лицата във водата. Но преди това на това място се присъйдиняват и останалата част от населението.

И в двата вида ритуални танци- Ладино хоро и Мара Лешанка игрите са придружени от обредни песни.