Елена Йончева: Вина за урана във водата в Хасково носи кабинетът на Бойко Борисов
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2017 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елена Йончева: Вина за урана във водата в Хасково носи кабинетът на Бойко Борисов

/КРОСС/ "Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ". Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева от трибуната на Народното събрание в становище от името на вносител на изслушването на трима служебни министри във връзка с урана във водите на Хасково и Първомай, предаде „Фокус".

Йончева уточни, че вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.„Като депутат от Хасковска област и и от името на ПГ на „БСП за България" поисках това изслушване, защото хората в град Хасково са разтревожени", каза тя и поясни, че хората са изплашени. Йончева обърна внимание, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско. „В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност", каза Йончева. По думите й в града са поставени 16 внодоноски. Тя припомни, че от 14 април водата в Хасковско не се препоръчва за употреба. Йончева попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран и завишени алфа частици. „Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата", посочи говорителят на БСП. По думите й две поредни години се отчита завишение на урана. „Какви мерки е предприело МЗ и РЗИ - Хасково за тези три години", попита още Елена Йончева. Тя изрази надежда днешното изслушване да даде информация защо след като Министерство на здравеопазването е имало достъп до информация за състоянието на водата не е предприело мерки.

Председателят на Парламента Димитър Главчев й отне думата. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов взе отношение и заяви, че не може ораторите от тази трибуна да внушават изводи по повод изслушване. Кирилов призова да се спазва времето и смисъла на съдържанието на изказването на становището на вносител.