Борсова спекулация се оказа причината за атентата срещу "Борусия"
Секция: СВЯТ
21 Април 2017 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борсова спекулация се оказа причината за атентата срещу "Борусия"

/КРОСС/ Срив на акциите на борсата на „Борусия" (Дортмунд). Това била целта на атентатора - Сергей В., който заложи бомба в автобуса на отбора преди първата среща от ¼-финалите на Шампионската лига срещу Монако.

Арестуваният извършител заложил, че акциите на клуба на борсата ще се сринат и затова е организирал атентат срещу тях. Той е купил пакет акции от така наречените Vanilla Put или Put Option. Притежателят на този тип акции има правото, но не и задължението да продаде предварително посочено количество от тях в определен срок (американския вариант) или в точно определен момент (европейския вариант) на цена, която се договаря предварително. При така създадената конструкция цената на тези акции се покачва, ако базисната цена на реалните акции падне. С други думи това е залог, че акциите на определена борсова стока ще паднат в точно определено време.

Според разследването, със закупените 15 000 опционални акции за общо 78 000 евро при стремглаво падане на цената на базовите акции на „Борусия Дортмунд", Сергей В. е щял да спечели 3,9 милиона евро.

Сергей В. е привлякъл вниманието на разследващите атентата, след като срещу него сигнал подали борсови агенти, при които той е направил покупката. Сигнал дала и банката, чрез която извършил плащането. И двата сигнала са за подозрение в пране на пари. Полицията наблюдавала спекуланта цяла седмица, преди да го арестува тази сутрин в 6 часа.

В криминалната история на Германия няма друг такъв случай досега, уточнява „24 часа", като се позовава на немските медии.

Сергей В. е печелил награди по електротехника като ученик, работата му също е свързана с електротехниката и за него не било проблем да направи бомба със закъснител, смята полицията. Той си наел стая в същия хотел като германския отбор, за да задейства детонатора от прозореца, когато автобусът минава покрай взрива. Сергей В. заложил три бомби. Втората обаче поставил твърде високо и затова тя изпочупила стъклата на автобуса, но не убила никого.
С ареста на Сергей В. става ясно и кой е написал трите загадъчни писма, в които неизвестни ислямисти поемат отговорност за атаката. Сергей В. не е имал контакти с ислямистката сцена, така че е искал само да отклони вниманието на разследващите по тази следа.

Първоначално властите задържаха двама души от ислямистката сцена за атентата - иракски и германски граждани. Въпреки че се доказа, че те нямат общо с тази атака, единият остава в ареста. За него има достатъчно доказателства, че се е бил на страната на Ислямска държава в Ирак и дори е бил началник на група, отговаряща за отвличания.