Великобритания ще продължи да отпуска студентски кредити за чужденци
Секция: СВЯТ
21 Април 2017 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великобритания ще продължи да отпуска студентски кредити за чужденци

/КРОСС/ Британското правителство излезе днес с решение да продължи отпускането на кредити за висше образование на чужди студенти и за учебната 2018/2019 година. Те ще бъдат одобрявани по досегашните условия.

Решението се очакваше с голям интерес от учащите и от университетите, които не знаеха при какви условия ще бъдат приемани чуждестранните студенти след Брекзит.

Правителството на Тереза Мей реши, че кандидатстващите за университет за учебната 2018/2019 година ще могат да по подадат документи и за студентски кредит, дори ако курсът на обучение завършва след излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. Това важи за бакалавърски, магистърски и докторски програми.

Друго важно уточнение е, че за учебната 2018/2019 се запазват по-ниските такси за обучение за студентите от ЕС, включително от България, съобщава Offnews. В момента гражданите на Великобритания и ЕС плащат по-евтини такси от тези на чуждестранните студенти от държави извън ЕС.

По данни на организаторите на изложението "Световно образование" от влизането на България в ЕС всяка година над 2000 български кандидат-студенти ползват финансиране от британското правителство в размер около 9000 паунда, които покриват пълният размер на таксите за обучение. Това представлява над 95% от българските кандидати да се обучават на Острова.