България дава най-често гражданство на украинци и руснаци
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2017 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България дава най-често гражданство на украинци и руснаци

/КРОСС/ България предоставя гражданство най-много на украинци и руснаци, показва статистиката за 2015 г., събрана от Евростат.

Всеки трети (34,4%) от раздадените на 1275 чужденци български паспорти е на името на украински (17,6%) и на руски (16,8%) граждани. Трети по честота са кандидатите от Турция (14%).

Интересът на украинците и на руснаците в европейски мащаб е насочен основно към Германия. България е извън тройката на предпочитанията им, която за украинците включва още Португалия и Полша, а за руснаците - Франция и Финландия.

България е една от европейските страни, чието гражданство се търси най-малко от други европейци. Едва 1% от натурализациите през 2015 г. са в полза на други граждани на ЕС.

Подобна е ситуацията с Румъния, Естония и Литва, където решенията за придобиване на гражданство от жители на други европейски държави са под 1 процент от всички натурализации.

Европейците ценят най-високо паспортите на Люксембург (79% от всички натурализации са в полза на граждани на ЕС) и на Унгария (72%).

Като фактическа бройка най-много нови граждани през 2015 г. има Италия (178 035 натурализации), следвана от Великобритания (118 хил.) и Испания и Франция с по около 114 хил. С германски паспорти са се сдобили 110 128 чужденци. Всеки пети от получилите европейско гражданство през 2015 г. е взел италиански паспорт, отчита Евростат.

Най-трудно гражданство дават Литва и Словакия.

За разлика от България, където основният поток на натурализации идва от Украйна и от Русия, в останалата част на Европа движението е от Мароко (Франция и Испания), от Албания (Италия и Гърция), от Турция (Германия) и от Индия и Пакистан (Великобритания).

През 2015-а 840 000 чужденци са се сдобили с европейски паспорти, което е по-малко от предходните две години. Потокът обаче е устойчив и за 5 г. повече от 5 млн. са станали европейски граждани.

Румънците и поляците най-често сменят паспортите си сред европейските граждани. 28 400 румънци са взели гражданство на друга европейска държава, половината от тях в Италия. Следвани от 17 800 поляци.

Извън движенията в Европа интересът към паспортите на ЕС е най-силен в Африка - всеки трети паспорт, издаден на чужденец през 2015 г., е на човек от черния континент, следван от 21% азиатци и 14,4% американци.

Най-успешно с придобиване на европейско гражданство от латиноамериканските държави се справят еквадорците и колумбийците. От африканските държави - мароканците и алжирците, а от Азия - индийците и пакистанците.

Статистическата агенция на ЕС засича, че сред балканските държави при сърбите и косоварите има най-голям интерес към италианското и германското гражданство.