Тръмп: Миграционната политика не се отнася до "мечтателите"
Секция: Анализи
22 Април 2017 20:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп: Миграционната политика не се отнася до "мечтателите"

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп увери имигрантите, пристигнали в САЩ като деца и живеещи в момента незаконно в страната, че те няма да попаднат под ударите на имиграционната му политика. Тръмп уточни, че администрацията му не се цели срещу т.нар. „мечтатели", а срещу престъпниците, предаде кореспондентът на БНР в САЩ.

Като "мечтателите" се описват онези млади имигранти в Съединените щати, които попадат под закрилата на проектозакон, който е представен за първи път през 2001 г., но все още не е приет от Конгреса. През 2012 г. президентът Барак Обама обяви, че администрацията му ще спре депортацията на „мечтателите", които отговарят на определени критерии. За администрацията на Обама в категорията на недподлежащите на депортация попадат онези, които са дошли с родителите си като малки деца и за които единствената родина е била Съединените щати.

Още по време на кампанията си за Белия Дом Доналд Тръмп пое хардлайнерска позиция по имиграцията, но на няколко пъти уточняваше, че усилията му са насочени срещу криминално проявените. Той се обяви и за построяването на стена по границата с Мексико. Тръмп потвърди намеренията си за границата, но не поясни дали ще подпише бюджета, ако в него не е предвидено перо за стената.

Президентът говори и за данъчната си реформа като каза, без да се впуска в подробности, че следващата седмица ще представи предложение, което предвижда огромни данъчни облекчения за физически лица и корпорации.

Интервюто e около седмица преди отбелязването на 100 дни от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. И въпреки, че в Туитър президентът коментира, че маркирането на първите 100 дни е абсурдна традиция, от Белия Дом се готвят да представят напредъка в няколко сфери като имиграционната политика и здравната реформа.

В същото време Тръмп коментира, че досега той е полагал основите за по-нататъшен прогрес, в това число изграждане на взаимоотношения с чуждестранни лидери.