ЧЕЗ България и УНСС ще си сътрудничат в изграждането на кадри за българската енергетика
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Април 2017 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ България и УНСС ще си сътрудничат в изграждането на кадри за българската енергетика

/КРОСС/ Двете организации подписаха споразумение за стратегическо партньорство

ЧЕЗ България и УНСС - София ще работят в ползотворно сътрудничество за подготовка на кадри за българския енергиен сектор. На официална церемония в УНСС регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал и ректорът на УНСС проф. Стати Статев подписаха споразумение за стратегическо партньорство. Документът предвижда подобряване на достъпа до висше образование по специалности в областта на енергетиката чрез популяризиране и старт в кариерата, стажантски програми в дружествата от ЧЕЗ в България, оптимизиране на качеството на обучение (практическо и теоретично) чрез лектори, които са доказани професионалисти в реалния сектор, повишаване на знанията и квалификацията на специалистите от ЧЕЗ чрез обучение по бакалавърски, магистърски и докторантски програми в УНСС и др.

„Като социално отговорна компания, за нас е изключително важно да работим в посока създаване на качествени кадри в българската енергетика и развиването на образованието и учебните програми в тази сфера", каза Карел Крал.

Програмата за съвместната дейност между УНСС и ЧЕЗ включва изготвяне на учебен план и програма на специалността „Икономика на транспорта и енергетиката", ОКС „бакалавър", развитие на магистърската програма „Енергиен мениджмънт", осигуряване на квоти за стажанти от икономически специалности по европейски проекти на ЧЕЗ и др.

ЧЕЗ провежда дългосрочна политика за сътрудничество и подкрепа на българските учебни заведения. През 2012 г. бе сключен договор за партньорство с Техническия университет в София за реализацията на талантливи млади хора в българската енергетика. Сред резултатите от сътрудничеството е проектът за актуализиране на учебните програми по 4 електротехнически специалности в Техническия университет - София в съответствие с изискванията на бизнеса. Създадена бе и магистратура в Стопански Факултет на Техническия университет по специалността „Икономика на транспорта и енергетиката".

ЧЕЗ успешно сътрудничи и с 22 професионални гимназии от Западна България при провеждането на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ". От миналата година компанията участва и в първите две паралелки за дуално обучение по електротехника в България - едната в София, а другата в Плевен.