Възходът на Макрон
Секция: Анализи
24 Април 2017 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възходът на Макрон

/КРОСС/ От Ротшилд през Оланд и до днес

Вероятният бъдещ президент на Франция Еманюел Макрон никога не е бил депутат и никога не се е явявал на избори. Има и малък политически опит като министър на икономиката при президента Франсоа Оланд. Но социалогическите агенции му отреждат победа на 7 май във втория тур срещу Марин льо Пен с 60 на 40 процента от гласовете. Ако това стане в Елисейския дворец ще влезе най-младият президент в историята на Франция - едва 39 годишен.

Възходът на Макрон в политиката е стремителен.

Той е бил блестящ ученик и студент и веднага след висшето си образование започва работа като инвестиционен банкер в една от финансовите институции на барон Ротшилд. Твърди се, че той е бил посредник на известното милиардерско семейство в сделка за 10 милиарда евро. От тях е получил 9 милиона.

Изненадващо през 2014 година получава предложение да стане икономически съветник на президента Оланд. И приема. Много скоро му дават поста министър на икономиката в правителството на Манюел Валс.

Известен е с т.нар. Закон Макрон, с който се позволява магазините да работят и в неделя, и се намалява държавния контрол в много отрасли на икономиката. Той е приветстват от финансовите среди на Франция.

Макрон се занимава активно и с въвеждане на бързи нововъведения в сферата на високите технологии и способства за развитието на пазара за международни автобусни линии на голямо разстояние.

Бизнесът посреща промените с "Ура", обаче срещу тях са позициите на левичарското крило на Социалистическата партия.

Създава партията си "В движение" през април миналата година. Определя я като "нито лява, нито дясна". Така неговото участие в кабинета на Оланд и Валс вече става невъзможно. И през август 2016 г. той подава оставка. Почти веднага след това обявява, че се кандидатира за президент на Франция.

Някой от неговите най-важни предизборни обещания са:

- Инвестиции от 50 милиарда евро в модернизация на инфраструктурата и преход към възобновяеми източници на енергия.

- Стопроцента плащане от държавата на зъбни протези и слухови апарати за нуждаещите се.

- Съществени съкращения на данъците за бизнеса и по-голяма свобода на мениджърите при договорите за работната седмица.

- Намаляване на безработицата до 7 на сто от сегашната 9,7%.

- Забрана за използавен на мобилни телефони в училищата от деца до 15 години, както и въвеждане на абонамент за непълнолетните само от 500 евро на година за посещаване на музеи и театрални постановки.
Младият политик се радва на голяма популярност сред хората. Те следят отблизо и живота му с 25 години по-възрастната от него Брижит Троньо. Когато миналата година на парада на Шан-з-Елизе по случай националния празник на Франция - 14 юли, двамата се появиха усмихнати, французите с удивление разбраха, че това всъщност е ученическата любов на Макрон. Само че той заобичал не съученичка, а... учителката си по литература. Любовният роман започва през 1995 година в град Амиен и страстта им един към друг продължава и днес.

„Беше много въздействащ, много ме впечатли. Личеше му, че е свръхнадарен", разказва мадам Макрон за времето, когата Еманюел е ученик в католически колеж в Амиен и е едва на 15 години.
Бащата - професор по неврология и майката - педиатър, успяват да разделят Еманюел от учителката. Той отива в Париж да довърши образованието си. Но оттам започва телефонната любов между двамата, завършила накрая с брак. Брижит има три деца от първия си съпруг.

Говори се, че тя има огромно влияние върху Еманюел, който се допитвал до нея с какви чорапи и риза да излезе, кой служител да уволни или повиши и какви акценти да сложи в предизборната си кампания.

Източник: Клуб Z