Митрополит Серафим: Общоприетата форма на семейството деградира, което е сериозен проблем
Секция: Православие
24 Април 2017 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Серафим: Общоприетата форма на семейството деградира, което е сериозен проблем

/КРОСС/ "Общоприетата в целия свят форма на семейството вече започва да деградира и да не съществува в много места, което е сериозен проблем". Това каза Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим по време на дискусия в Югозападен университет „Неофит Рилски", предаде „Фокус".

Митрополит Серафим обясни, че много хора вече не възприемат семейството и се появяват други форми, наподобяващи го, които обаче са някакво модерно и ново явление, и са в противовес на това което е схващано традиционно от хората като семейство.

По думите му в последно време дори се узаконяват тези форми и все повече държави пристъпват към узаконяването им, но в края на краищата резултатът от тези нови форми, наподобяващи традиционните, в същото време изменящи тяхната същност, са катастрофални. „Едно такова звено, което е важно в живота на обществото, като се разбие, оттам нататък не работи цялата система както трябва. Става въпрос за съвременните форми на живот между хората - било то семейни начала без обвързаност и ангажираност, което е едно наподобяване на семейството, но не е такова; еднополовите бракове също са един проблем, който все повече настъпва в нашето съвремие; или въобще съжителството без всякаква форма на легитимиране пред която и да било институция. Всичко това обаче е един разсад, който сега се залага, но няма да даде никакви плодове или плодовете ще бъдат много деформирани", коментира Негово Високопреосвещенство.

Според него този проблем чрез нарушаването на нещо традиционно и неговото постепенно унищожаване, ще се превърне в още по-голям проблем, с който може би обществото изобщо няма да има възможност да се справи. Той отбеляза, че разрушаването на семейството като традиционна форма води до деструктуриране на цялото общество и до много други проблеми. Митрополитът подчерта, че в наше време ставаме свидетели, че се получава едно противоборство между това, което е възприето като традиционни ценности и нравствени, религиозни и човешки ценности в момента.

„Това всъщност са ценности, които църквата е съхранила и пренесла през вековете, и ги преподава в същия вид, който е възприела от нейния основател - Господ Исус Христос", каза още той.