Honda Clarity Fuel Cell – най-съвременният автомобил с горивни клетки е в Европа
Секция: Автомобили
24 Април 2017 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Honda Clarity Fuel Cell – най-съвременният автомобил с горивни клетки е в Европа

/КРОСС/ При изцяло новия Clarity Fuel Cell, Honda има за цел да премахне дизайнерските компромиси, които често се срещат при алтернативно задвижваните автомобили. Целта е да се получи кола с горивни клетки, пригодена за всекидневно шофиране и пътуване на дълги разстояния, каквито са другите седани. За тази цел пакетът от горивни клетки, разположен в централния тунел на модела от предишното поколение, беше значително намален. Това означава, че той можеше да бъде поставен под капака, като по този начин се постига по-ефективно оформление и се отваря по-голямо пространство в купето. Така автомобилът, който е седан с горивни клетки, може да осигури комфортно място за петима пътници и е на първо място в света по този показател.

Изцяло новият Clarity Fuel Cell е образец за напредничав аеродинамичен дизайн с функции, които спомагат за отвеждане на въздушния поток около автомобила. Иновациите допълват леката и висококачествена рама на каросерията, която се характеризира с първокласно приложение на висококачествена стомана тип "ламбда", която се подава на отлично формиране. В 55% от материалите на рамата и каросерията са използвани стоманата, с изключително висока якост на опън, алуминий и композитни материали, което е значително по-високо (около 29%) от тези, които се влагат при другите седани на Honda. В резултат на това универсалното тяло на автомобила тежи около 15% по-малко от еквивалентната бензинова кола. Това спомага за повишаване на неговата ефективност в сравнение с конкурентите.

"Напредничавият модерен салон" на Honda в автомобила отразява хармонията на съвременните технологии и осигурява превъзходно ниво на комфорт. Освен това Honda Clarity Fuel Cell е най-модерният автомобил в света, задвижван с горивни клетки, като осигурява най-дългия от всички превозни средства с нулеви емисии максимален пробег - приблизително 650 км в условията на New European Driving Cycle (NEDC). Това показват вътрешните тестове на Honda. Clarity Fuel Cell е оборудван с резервоар за високо налягане и може да съхранява водород при 70 МРа. По-високият обем на водорода, който може да се съхранява, увеличава и пробега на превозното средство. Съвременният стек на горивните клетки е по-малък в сравнение с този на предшественика си - FCX Clarity, но има по-висока мощност. Clarity Fuel Cell е със 103 кВт, срещу 100 кВт в FCX.

Иновативното намаляване на броя на отделните клетки в стека позволи цялостното устройство да бъде монтирано на мястото на двигателя, скоростната кутия и модула за управление на мощността. Въпреки компактния характер на системата за задвижване с горивни клетки, съвременните технологии на Honda са осигурили водеща в света ефективност. Оригиналните сепаратори на Honda са по-напреднали, а клетките вече имат по-висока ефективност и по-стройна форма, благодарение на намаляването на 1 мм (20%) на дебелината на всяка клетка. Така пакетът с горивни клетки е с 33% по-компактен от първоначално използваният при FCX Clarity. Пристигането на новият Clarity Fuel Cell в Европа е ключова част от "Електрическата визия" на Honda, която бе обявена на автомобилното изложение в Женева през март 2017 г. Целта е електрическите двигатели да бъдат в две трети от автомобилите, продавани в Европа до 2025 г. Clarity Fuel Cell дава стимул на продължаващите усилия на Honda да стимулира използването на горивни клетки и създаването на инфраструктура за зареждане с водород на континента.

Honda ще пусне специални бройки нови автомобили Clarity Fuel Cell в европейски демонстрационни проекти до 2022 г., като представя и напредналото си развитие в областта на горивните клетки, както и впечатляващото реално представяне на тези автомобили. Първоначалното производството на Clarity Fuel Cell се извършва в специализираните заводи на Honda в Точиги, Япония, като постепенно ще се увеличат и обемите му с нарастване на търсенето. В Европа Clarity Fuel Cell се тества в ограничени бройки във Великобритания и Дания чрез проекта HyFIVE.