Предадоха на съд кмета на Трън заради блъснатото дете
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2017 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предадоха на съд кмета на Трън заради блъснатото дете

/КРОСС/ Обвинителният акт срещу кмета на община Трън вече е внесен в съда, съобщават от прокуратурата.

Районната прокуратура в Перник го е внесла днес. Николов е обвинен, че на 13 ноември 2015 г. в Трън е блъснал 6-годишно дете. Инцидентът е станал в зоната на кръстовище пред училищния двор на СОУ "Гео Милев". Местният управник шофирал лек автомобил "Фолксваген Туарег". Той е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е блъснал детето. Нанесъл му е тежка телесна повреда.

От прокуратурата припомнят, че инцидентът е станал около 7.45 часа сутринта.

Припомняме, че първоначално разследването по делото се провеждаше под ръководството и надзора на Районна прокуратура-Трън. Впоследствие - на 20 юли 2016 г., главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се проведе в район, различен от този на Районна прокуратура-Трън. Разследването бе възложено на Районната прокуратура в Перник. Целта е да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността, както и да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването, припомнят от държавното обвинение.

След като оставил сина си в училище, Станислав Николов потеглил по пътя си. Той се движил със скорост 25 км/час, което не му позволило да спре колата преди да блъсне внезапно появилото се 6-годишно дете.

Разследването е установило, че кметът на Трън не е бил внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата. Освен това не е изпълнил задължението си като шофьор да намали скоростта, а при необходимост и да спре, когато се приближава към място, където на пътя или в близост до него се намират деца.

Автотехническата експертиза е установила, че не е позволила на Станислав Николов да спре.

Пострадалото дете е загубило слезката си и са му нанесени множество средни телесни повреди.

Станислав Николов е с мярка за неотклонение "Подписка".

Предстои Районният съд в Трън да насрочи делото за разглеждане.