Десетки жп гари и спирки в страната са пролетно ремонтирани и освежени
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2017 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Десетки жп гари и спирки в страната са пролетно ремонтирани и освежени

/КРОСС/ Строително-ремонтни групи на НКЖИ извършиха пролетно освежаване и почистване на железопътните гари и спирки в страната.

В рамките на кампанията са ремонтирани административни сгради, чакални и перони. Със собствени средства са освежени предгаровите площадки, дограми боядисани са пейки, варосани са перонните бордюри и дървета. Извършени са частични ремонти на санитарни помещения.

Служители на НКЖИ освежиха пространствата на жп гарите: Долна Митрополия; Ореш; Левски; Плевен; Пордим; Сомовит; Бяла; Борово; Долапите; Две могили; Моруница; Разград; Повеляново; Тополите; Габрово; Джулюница; Дряново; Поликраище; РП Соколово; Царева ливада; Ресен; Долно Камарци; Аврамово и други.

Извършени са неотложни частични ремонти (покриви, тавани и стени, смяна на осветителни тела, ремонт на ВиК и ел.инсталации) на жп гарите: Гаврилово; Калофер; Тулово; Варвара; Якоруда; Зимница и други.

На жп гарите Ябълково; Караджалово; Скобелево; Катуница и Поповица е извършена и профилактика и ремонт на помпите в пешеходните подлези.

Следващата седмица предстои откриване на ремонтираната жп гара Сливен. Извършеният мащабен ремонт е най-голямата инвестиция с национално финансиране в сграден фонд на Компанията през последните години, като средствата са отделени от Държавния бюджет за НКЖИ. Стойността на осъществените строителни дейности е в размер на 2 786 110 лв. с ДДС.

Извършените строително-ремонтни работи се състоят в цялостно външно топлоизолиране на фасадата; подмяна на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа; нова отоплителна инсталация; подмяна на хидроизолацията, ремонт на отводнителни елементи (поли, улуци, водосточни тръби, бордове); подмяна на вътрешна и външна дограма, автоматични врати с датчици; площадково и художествено осветление около гарата; безпрепятствено придвижване на хора с намалена подвижност. Извършена е пълна рехабилитация на всички помещения в „Чакалня", „Администрация", а в „Обслужване" - на част от помещенията - обособяване на тоалетни за посетители и тоалетна за лица с намалена подвижност.

Предстои пълното обновяване с европейско съфинансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" на жп гарите Нова Загора; Стара Загора; Карнобат; Казичене; Подуене и Искър.

Със средства от Държавния бюджет ще бъдат ремонтирани жп гарите: Ямбол; Шумен; Айтос; Долно Езерово; Стамболийски; Септември; Разград; Лозово.

Призоваваме гражданите, ползващи услугите на железопътния транспорт, да съдействат за запазването на приветливата обстановка на жп гарите и спирки в страната.