Анжел Вагенщайн: Един живот, 3 революции, 52 филма, 4 романа, 1000 страници "драскулки"
Секция: КУЛТУРА
24 Април 2017 21:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анжел Вагенщайн: Един живот, 3 революции, 52 филма, 4 романа, 1000 страници "драскулки"

/КРОСС/ На 2-и май от 18:00 ч. в Дом на киното ще се състои първата българска прожекция на американския документален филм „Изкуството е оръжие" (ART IS A WEAPON), посветен на големия български писател, киносценарист, общественик и интелектуалец Анжел Вагенщайн.

Неговият бурен, наситен със събития живот се нарежда сред най-значимите неразказани истории на световното кино. Деец на Съпротивителното движение по време на Втората световна война, изтъкнат филмов сценарист, режисьор, писател, народен представител и бунтар през целия си съзнателен живот, и на 94-годишна възраст Анжел Вагенщайн респектира с остър ум и критична мисъл, а харизмата и елегантното му чувство за хумор си остават непокътнати.

„Изкуството е оръжие" (ART IS A WEAPON) е дело на режисьорката Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия „Аркадия". Един емоционален, болезнено честен и провокативен портрет, който умело съчетава лични разговори с фрагменти от блестящите филми на Джеки и редки архивни кадри от седемте му десетилетия битие в областта на културата и политиката на България.

„Без фундаменталния елемент, наречен „свобода", никоя политическа система не може да оцелее", категоричен е Вагенщайн.

Прожекцията на 2 май е закрита, предназначена единствено за журналисти, и ще бъде последвана от коктейл и среща разговор с именития творец. Официалната премиера на филма ще отбележи 95-ата годишнина на Анжел Вагенщайн и ще се състои навръх неговия юбилей - 17 октомври 2017 г. в кино Люмиер, в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри. Приложено изпращаме покана, която ще се изисква на входа.