Учени от 19 страни обявиха, че бирата е полезна
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Април 2017 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени от 19 страни обявиха, че бирата е полезна

/КРОСС/ Учени от 15 европейски страни, САЩ, Мексико, Нова Зеландия и Канада се обединиха, че бирата има позитивен ефект върху здравето. По време на 8-ия европейски симпозиум „Бира и здраве" (European Beer and Health Symposium), провел се в Брюксел на 20 април, т.г. бяха изнесени данни от изследвания, които доказват, че има връзка между понижаването на риска от смъртоносни заболявания на лица в зряла възраст и разумната, умерена консумация на бира.

„Проучванията ни показаха, че бирата има положително място в активния живот на съвременния европеец, ако се консумира в умерени количества. Проведените през последните години изследвания със 7447 пациенти за пореден път сочат, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания", заяви професор Рамон Еструх - автор на доклада „Бирата във фокуса на вниманието" и ръководител на десетки изследвания върху здравето и алкохола, осъществени от Медицинския университет на Барселона, цитиран от пресслужбата на симпозиума.

Не за първи път специално внимание беше обърнато на хидратиращото действие на нискоалкохолните и безалкохолни бири, които са подходящи за всеки повод и консуматор. Темата за рехидратация с пиво и ползите специално от бирите с 0 до 2% алкохолно съдържание беше представена от американския професор д-р Роналд Магхан. Резултатите от провежданите вече 10 години изследвания от неговия екип показват, че безалкохолните и нискоалкохолни бири нямат диуретичен ефект, което ги прави особено подходящи за хидратация след спорт или тежки физически натоварвания.