Президентът приключи консултациите с партиите
Секция: ПОЛИТИКА
25 Април 2017 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът приключи консултациите с партиите

/КРОСС/ Президентът Румен Радев приключи с консултациите с парламентарно представените партии и коалиции. Вчера той се срещна с представители на Воля, ДПС и Обединените патриоти, а днес бяха срещите и с първите две политически сили на парламентарните избори - БСП и ГЕРБ.

По Конституция консултациите на президента с партиите в Народното събрание предшестват връчването на мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена формация. Той се очаква да бъде връчен на ГЕРБ на 27 април.

Първи за днес, в 13:30 часа, се проведе консултацията с представителите на парламентарната група на "БСП за България".

В нея беше обсъдена предизборната програма на Левицата, като Корнелия Нинова за пореден път затвърди позицията, че БСП ще бъде твърда опозиция в парламента. Нинова предложи на президента да бъде свикан Консултативния съвет по национална сигурност по теми за демографската криза и бедността, а самият той е приел тази идея.

От 15 часа беше и срещата с ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов обясни, че е запознал Румен Радев с тежките преговори с Обединени патриоти за съставяне на правителство. За пореден път Борисов обаче застъпи тезата, че само управление с тях може да осигури стабилност на страната и отново повтори, че все още не са обсъждани конкретни имена за министерски постове

Вчера президентът се срещна и с другите три партии, влезли в парламента - Воля, ДПС и Обединени патриоти.
Той ги призова да изоставят предизборната реторика и да се съсредоточат върху разрешаването на важните за българското общество проблеми, свързани с постигането на икономически ръст и повишаване на доходите, преодоляване на демографската криза, гарантирането на повече сигурност за гражданите, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

По време на срещите си с политическите сили държавният глава подчерта, че в президентската институция управленски коалиции няма да бъдат договаряни.

Президентът беше категоричен, че провеждането на нови парламентарни избори в този момент ще има негативен ефект за страната и народа и призова политическите сили да се стремят към консенсус и обединяващи решения за създаване на работеща управленска коалиция.