"Да умреш от смях" - в четвъртък в Бургас
Секция: КУЛТУРА
26 Април 2017 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Да умреш от смях" - в четвъртък в Бургас

/КРОСС/ От 18 часа в четвъртък в Културен център "Морско казино"  в Бургас ще бъде представена кураторската концепция за изложба на съвременно визуално изкуство "ДА УМРЕШ ОТ СМЯХ",  в рамките на XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството - Габрово 2017. Тя гостува по покана на Община Бургас.

В дискусия с куратора Марко Стаменкович ще бъде изследвана темата за взаимоотношенията на несъвместимите на пръв поглед неща. Ще бъдат показани специално подбрани изображения и видео материали от съвременното визуално изкуство, с акцент върху култури, различни от европейската. Срещата с публиката и разговорът по темата цели да отвори едно ново пространство на провокация и експеримент с усмивка, като увод в изложбата ДА УМРЕШ ОТ СМЯХ.

В "Лабиринтът на самотата" (1950) Октавио Пас казва: "Думата смърт не се произнася в Ню Йорк, в Париж, в Лондон, защото тя изгаря устните. Мексиканецът, в контраст, е близък със смъртта, шегува се с нея, ласкае я, спи с нея, празнува с нея; тя е еднa от неговите играчки и му е най-свидна. Наистина, може би в отношението му има много страх, както при другите, но накрая тя не остава скрита. Той застава лице в лице с нея, с нетърпение, презрение, или ирония." Мексиканският поглед към смъртта е уникален: те я приемат стоически. От друга страна, "Европейците не се изправят лесно и смело пред представата за смъртта. Мексиканците не само опровергават познатото европейско разбиране за разликата между живота и смъртта, те прегръщат смъртта, като че ли е техен близък приятел" (така казва Стенли Брандес в книгата "Черепи на живите, хляб на мъртвите", 2006).

Заключение? Това, което е "разумно" и "нормално" в едно общество, не е непременно такова в друго. Хуморът е средство за придобиване на знание, не само за доставяне на удоволствие: той обръща здравия разум и в съответствие с тази инверсия на рационалност ни учи с новата "лекция на различието" за човечеството като сложна система от мисли, вярвания, ритуали и начини на живот.

Музеят "Дом на хумора и сатирата" е създаде през 1972 г. От 1975 година разполага със сграда в центъра на града. През годините Музеят се утвърждава в национален и международен мащаб като уникален културен институт, превърнал се в емблема на габровския хумор и "визитна картичка" на българската столица на хумора - Габрово. Домът е: музей на световното хумористично изкуство  с фонд 150 000 музейно-документални ценности и 33 230 художествени произведения  на автори от 173 страни; художествена галерия, представяща самостоятелни, общи, национални, международни, гостуващи и постоянни изложби от областта на визуалните изкуства; информационен център с богата база данни и архив. Музеят организира редица регулярни и единични събития като Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, Национална среща-наддумване "Благолаж", конкурси за карикатура и фотография, творчески срещи с хумористи, детски празници, концерти, маскени балове, видеопрожекции и др.

Директорът на МДХС г-жа Маргарита Доровска завършва "Културология" в СУ "Св. Климент Охридски", продължава образованието си в Лондон в Кралския колеж по изкуствата със специалност "Куриране на съвременно изкуство". Като независим куратор тя е реализирала индивидуални и групови  изложби и проекти в България и чужбина.

Марко Стаменкович е историк на изкуството, чиито интереси гравитират около политическата рационалност на създаването на изображения и визуалната комуникация в глобалния контекст. През последното десетилетие той работи главно в сферата на съвременните визуални изкуства като куратор, критик, писател и лектор с фокус върху пресечната точка на визуалното мислене със социалните теории, политическите философии и културните практики на потиснатите. Курира проекти и изложби в Сърбия и чужбина, сред които: "Повярвайте на жените" (Виена, 2016), "Поздрав от другата страна: Европа, миграцията и новите дрехи на царя" (Виена, 2016), "Червената кралица" (Гент, 2013), "След няколко дни в новата ни пещера открихме идеалното място" (Зренянин, 2011), "Синдромът на оттеглянето" (Ниш, 2011), "Духът на природата" - 14. Биенале на изкуството (Панчево, 2010), "Хамам" (Вране, 2010), "Циркус Грау - потготовка за едно чудо" (Прага, 2010), "Салът на Медуза" (Целье, 2009). Стаменкович има докторска степен по философия от Университета в Гент (Белгия) с дисертация "Култури на самоубийството: теории и практики на радикално оттегляне".

Повече информация за Музея "Дом на хумора и сатирата" можете да намерите на сайта www.humorhouse.bg и на профила в социалната мрежа https://www.facebook.com/humorhouse.bg/.