Нормативният хаос и лошото управление са "болежките" на здравеопазването
Секция: Здраве
26 Април 2017 18:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нормативният хаос и лошото управление са "болежките" на здравеопазването

/КРОСС/ "Когато имате правила, които не са координирани с други, когато едни от тях блокират други и създават правен хаос, съответно и условия за търсене на отговорност, която по принцип не би следвало да се носи заради грешни нормативи, това е страшен проблем за системата. Ние успяхме да оправим част от този хаос". Това каза пред БТВ служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

По думите му другият много голям проблем е лошият модел на управление на финансите в системата.

"От 2000-та година досега средствата за здравеопазване са нараснали над 4 пъти, но здравните резултати не са нараснали 4 пъти. Проблемът идва от лошо, непрофесионално управление".

МЗ и НЗОК, както и общините и ведомствата, към които има лечебни заведения са отговорни за това управление, допълни той.

Нравите в „Пирогов" се успокоиха и той започна да работи много по-добре, каза министърът.

Той заяви, че на първо място смяната там е била предприета с оглед на огромните дългове , които са били натрупани - близо 25 млн. задължения.

"Месечно болницата е задлъжнявала с между половин милион до 700 000 лв. За първи път миналия месец под управлението на проф. Балтов има баланс между приходи и разходи", каза още Семерджиев.

Той уточни, че не е уволнил проф. Миланов, а той сам си е подал оставката.

„Аз го оставих в Борда на директорите, той сам заяви, че иска да напусне. Имаме резултат и този резултат е баланс на приходи и разходи за миналия месец. Нямаме дълг за първи път".

"Общо болниците не стоят добре за 2016 г.", обясни Семерджиев.

Размерът на дълговете им е около 509 мл. лв. за цялата година - незапомнена сума от 2000-та година насам - най-голямата, допълни служебният министър и поясни, че 419 млн. от тези задължения са на болници с държавно участие, а другите на болници с общинско участие.

Като пример за добро управление той посочи, директорът на болница „Св. Иван Рилски", който той е възстановил.

По думите му откакто се е върнал д-р Дечо Дечев има баланс и няма генериране на дългове. Когато Дечев е бил директор преди 2 години, болницата му е била на печалба в размер на около 2 млн. лв., допълни Семерджиев.