ЕП сваля имунитета на Льо Пен
Секция: СВЯТ
26 Април 2017 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕП сваля имунитета на Льо Пен

/КРОСС/ Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на евродепутата и кандидат за президент на Франция Марин льо Пен, заподозряна в злоупотреба с европейски финансови средства. Това съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

Подозира се, че е плащала заплати на парламентарни помощници, които обаче са от партийния апарат на Националния фронт и почти не са се появявали в Страсбург.

Френски съдии са поискали евродепутатите да свалят имунитета на Льо Пен от съдебно преследване, за да може да бъдат разследвани твърденията, че е злоупотребила с европейски пари, с които е плащала на сътрудници на нейната партия Национален фронт.

Искането бе внесено в юридическата комисия на Европейския парламент, която отговаря по тези въпрос, каза Таяни пред депутатите в началото на парламентарната сесия в Брюксел.

Започването на процедурата за сваляне на имунитета на Льо Пен идва на фона на предстоящия балотаж на 7 май, на който ще бъде избран окончателно следващият президент на Франция. На втория тур на изборите Марин льо Пен се изправя срещу центриста Еманюел Макрон, като очакванията са той да спечели с 60 на 40 процента.

Малко вероятно е обаче свалянето на имунитета на Льо Пен да се случи преди балотажа, тъй като обикновено процедурата продължава с месеци.