Няма повишени стойности на уран във водата на Първомай
Секция: Здраве
26 Април 2017 18:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма повишени стойности на уран във водата на Първомай

/КРОСС/ Няма повишени стойности на уран в питейната вода в Първомай и околните села. Това сочат резултатите от вторите проби, които са били анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, съобщи за Радио „Фокус" д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол" към РЗИ - Пловдив.

Резултатите са от втори проби, направени след предварителните и са пристигнали следобед на 21 април, когато областният управител на Пловдив е събрал отговорните институции за разискване на проблема.

„Тези резултати се отнасят освен за Първомай и за селищата Православен, Бяла река, Караджалово, Крушево, Градина, Милево, Белозем, Борец, община Брезово", уточни д-р Иванова. В нито едно от селищата няма повишени стойности на уран в питейната вода.

От всичките населени места са взети по две проби. „Това не означава, че приключват изследванията на водата", каза още д-р Иванова. ВиК ще продължи да си прави мониторинг, РЗИ също ще продължи да осъществява здравен контрол върху питейната вода. Сега вече се очаква пълният анализ и резултатите от пробите, които се правят в инспекцията. Те са доста бавни и продължителни.

"В РЗИ Пловдив се носят и проби от още 6 областни центрове. В момента са донесени пет проби от РЗИ Пазарджик, очакват се и от РЗИ Смолян", каза д-р Иванова.