500 евро става минималната пенсия в Словения
Секция: ИКОНОМИКА
26 Април 2017 18:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
500 евро става минималната пенсия в Словения

/КРОСС/ Гарантирана минимална пенсия от 500 евро ще получават най-бедните пенсионери в Словения, реши парламентът в Любляна, предава БНТ. Целта е никой от изпълнилите критериите за възраст и трудов стаж граждани на държавата да не прибягва до социални помощи.

При близо 1600 евро среден брутен месечен доход на глава от населението в началото на тази година 98 хиляди и 200 словенски пенсионери от общо 440 хиляди са получавали по по-малко от 500 евро на месец. Данните са на осигурителните фондове.

Коалиционното правителство на премиера либерал Миро Церар пресмята, че новия минимум от октомври ще получават 45 хиляди и 200 души. Тази промяна беше приета с пълно мнозинство от 74 присъствали в пленарната зала на 90-местния парламент депутати. И е резултат от усилено лобиране на коалиционните партньори от Демократичната партия на пенсионерите в Словения и обвинения от опозицията в популизъм.

Миро Церар, премиер на Словения: Съгласете се, че пенсионерите все още са подложени на стрес заради приложените и спрямо тях антикризисни мерки за бюджетни икономии. Това правителство се опитва всякак да подобри живота на пенсионерите и социално слабите.
Пенсионерската партия има 10 от 52-те депутатски места на управляващата коалиция и без тях тя няма да има мнозинство. Следващите редовни парламентарни избори в Словения трябва да са през юли идната година.

Бившата югославска република първа от източния блок въведе еврото през 2007 година. Брутният ѝ вътрешен продукт на глава от населението е 18 700 евро. Но според Евростат 5,2 на сто от общо два милиона словенци живеят в тежки материални лишения. За сравнение в България делът на хората в това положение е близо 35 процента от населението.