За поредна година ЕНЕРГО-ПРО полага грижи за опазване популацията на белия щъркел в Североизточна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2017 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За поредна година ЕНЕРГО-ПРО полага грижи за опазване популацията на белия щъркел в Североизточна България

/КРОСС/ Компанията монтира специални платформи за щъркелови гнезда, за да защити прелетните птици

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и през тази година прилага мерки за закрила на белите щъркели, които всяка пролет долитат в домовете си, разположени на територията на Североизточна България. Прелетните птици често изграждат своите гнезда върху електрическите стълбове. Близостта на електропроводите създава условия пернатите да ги докоснат с крилата си и да бъдат наранени. От друга страна птиците предизвикват повреди по електрическата мрежа и прекъсване на електрозахранването на жителите на близките населени места.

Още през 2008 година електроразпределителната компания, съвместно с българското дружество за защита на птиците (БДЗП), стартира инициатива по опазване на белия щъркел и други прелетни птици, които летуват в нашата страна. За целта специалистите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи монтират специални платформи, върху които поставят птичето гнездо. По този начин то остава на безопасно разстояние от електрическите проводници.

Дейностите по „повдигането" на гнездата се извършват преди пролетната и след есенната миграция на щъркелите, за да не бъдат смущавани по време на престоя им у нас. Характерна особеност на защитения вид е привързаността му към изграденото гнездо. Всяка година двойката се завръща в своя дом, за да отгледа поколението си. Затова е особено важно гнездото да се запази на същия стълб, върху който е било изградено.

Последните 9 години служителите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи монтираха стотици платформи за щъркелови гнезда. 16 нови бяха поставени в различни райони на Североизточна България през настоящия пролетен сезон. Своите безопасни домове вече обитават щъркеловите двойки в село Горна Росица, община Севлиево и село Ресен, община Велико Търново. Други 12 платформи бяха поставени в селата Тръбач и Каменар, област Разград, в селата Беломорци, Звездица, Стеврек, Камбурово, Горно Новково, Петрино, област Търговище и в село Мараш, област Шумен.

Освен поставянето на платформи за щъркеловите гнезда от 2012 година ЕНЕРГО-ПРО Мрежи прилага и допълнителни мерки за защита на прелетните птици на територията, обслужвана от компанията. Изцяло за собствена сметка и в координация с РИОСВ в периода 2012-2016 година специалисти на дружеството са монтирали 370 птицебрани по електрически стълбове. Съвместно с БДЗП са направени и близо 400 изолации на стълбове. Предприетите мерки целят обезопасяване на съоръженията и предотвратяване на късо съединение при контакт на прелетните птици с части от електропровода под напрежение.

През летния сезон дейностите по монтиране на платформи се преустановяват, за да се осигури спокойно пребиваване на защитения вид и отглеждане на поколение. Съвместните инициативи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи с дружеството за защита на птиците ще продължават и в бъдеще. Съгласно сключеното през миналата година споразумение за сътрудничество се планира да бъдат монтирани стотици нови платформи за гнезда и изолации на стълбове от електроразпределителната мрежа.